Henriëtte en hoe het begon…

Henriëtte van de Beld is een actieve, energieke, sportieve en optimistische vrouw wanneer ze in 2008 getroffen wordt door kanker. Twee en een half jaar lang vecht Henriëtte tegen deze ziekte, waarbij ze van heel ver moest komen. “Op een gegeven ogenblik kon ik bijna helemaal niets meer”, vertelt Henriëtte. “Lopen, praten, de dagelijkse dingen doen; het waren voor mij vrijwel onmogelijk te overwinnen obstakels geworden.” Toch bleef Henriëtte vechten en haar doelen voor ogen houden. Met dank aan een sterk geloof, enorme wilskracht en een niet aflatend doorzettingsvermogen knokte ze zichzelf terug in het leven. Sport hielp haar positief in het leven te blijven staan. Zoals Henriëtte van de Beld zelf aangeeft: “wanneer je conditie goed is kun je zelfs een ziekte als kanker beter verdragen. Mentaal heeft het hardlopen mij veel sterker gemaakt. Kanker maakt je onzeker; het vertrouwen in je lijf neemt af en je weet niet waar het eindigt. Ik heb gemerkt dat sporten de kwaliteit van je leven echt verbetert. Ook als je ziek bent.”

 

Met deze ervaring besloot Henriëtte andere kankerpatiënten te motiveren actief te blijven sporten tijdens hun ziekte. “Maar ineens realiseerde ik mij dat het voor sommige mensen financieel weleens heel lastig zou kunnen zijn om te gaan of te blijven sporten”, aldus Henriëtte. Sportbeoefening, bijvoorbeeld een fitnessabonnement of lidmaatschap van een sportclub, brengt kosten met zich mee. Maar ook taxivervoer naar het sportcentrum; het kan voor iemand net een te hoge kostenpost zijn om te gaan sporten. “Daar waar vergoedingen of subsidies niet toereikend zijn, komt Stichting JET in beeld. Met mijn Stichting wil ik financiële en praktische ondersteuning bieden aan kankerpatiënten die graag willen (blijven) sporten maar hiertoe niet de mogelijkheden hebben”, aldus een gedreven Henriëtte.

 

Henriëtte van de Beld is op 23 april 2011 overleden aan de gevolgen van de ziekte kanker. Zij heeft zich tot het laatste moment ingezet voor haar stichting. Eenieder die Henriëtte gekend heeft weet hoezeer zij gemist zal worden. Henriëtte’s idee over het gevecht tegen kanker en de hulp die sport daarbij kan geven zal door Stichting JET worden voortgezet.