Britse kankerpatiënten krijgen sport vergoed: ‘Zou in Nederland ook moeten’

Britse kankerpatiënten krijgen sport vergoed: ‘Zou in Nederland ook moeten’

Volgens het KWF zouden kankerpatiënten sport vergoed moeten krijgen. Wanneer kankerpatiënten fitter een behandeling in gaan hoeven zij minder lang in het ziekenhuis te blijven na chemotherapie of een operatie, ervaren zij minder bijwerken en er is kans dat het de prognose verbeterd.

Britse kankerpatiënten krijgen binnen 48 uur na de diagnose een uitnodiging om een fitnessprogramma te volgen. Helemaal gratis. Het sportprogramma bestaat uit intensieve cardiofitness, krachttraining, voedingsadvies en begeleiding op het gebied van geestelijke gezondheid. In overleg met een arts zal worden besloten hoe snel ze daarmee beginnen.

De directeur van de nationale gezondheidsdienst NHS zegt tegen de BBC: “Er is steeds meer bewijs dat het echt de moeite waard is om te proberen wedstrijdfit te zijn voordat je chemotherapie of een zware operatie moet ondergaan. Wie dit doet, verkort zijn herstelperiode nog voordat de behandeling is begonnen.”

Mensen die drie keer per week een halfuur fitnessen, hebben volgens een internationale beweegrichtlijn voor mensen met kanker naar verwachting onderstaande voordelen:

  • minder last van angsten
  • minder depressieve gevoelens
  • minder last van vermoeidheid
  • een betere kwaliteit van leven
  • een beter fysiek functioneren
bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4968631/sporten-kanker-behandeling-chemotherapie-operatie-verzekering